Afgelopen vrijdag was de schaatsbaan in Deventer niet open en gingen we met de IJsvereniging naar de baan in Biddinghuizen. Dat is een 5 km lange kunstijsbaan waar je een beetje het tochtengevoel krijgt. Jim en Simone reden met de junioren en pupillen op. Ik kon de snelste ploeg net niet bijhouden en moest in de derde ronde lossen.

Hieronder het verslag dat ik voor de website van de ijsvereniging schreef. Daar staan ook  nog wat fotootjes.

EIJV last extra training in ter voorbereiding op de tocht der tochten.

De leden van de Edese IJsvereniging geloven dat de winter nu snel naar Nederland zal komen. “We moeten ons voorbereiden op een zware toertochtperiode die 20 januari zal beginnen en zo’n 3 weken aan zal houden” aldus de voorzitter, de heer Theo van de Rijt, die zich voor deze voorspelling beroept op de gerenommeerde Enkhuizer Almanak. Om de leden in deze kwakkelwinter toch van de nodige training te voorzien organiseerde de voorzitter een extra training op de IJsbaan Flevo’nIce. Op deze 5km lange kunstijsbaan worden de barre elfstedentocht-omstandigheden nauwkeurig nagebootst. Een straffe gure wind, scheuren en vuil ijs, donkere en onvoorspelbare bochten en dorre rietkragen die de baan sieren. Helaas was de organisatie de stempelposten vergeten zodat dit element niet geoefend kon worden.

De firma de Groot, die het vervoer ook deze keer verzorgde, had, om de oefening nog echter te maken, een extra lange busreis uitgezet. Toen de leden van de EIJV uiteindelijk in Biddinghuizen aankwamen hing er een gezonde spanning in de lucht. Hoewel er geen startschot was, repte de meest fanatieke leden zich in het donker naar de baan. Daar werden, net zoals dat volgende maand in Leeuwarden zal gaan, aan de kant de ijzers onder gebonden, waarna de schaatsers één voor één in het donker verdwenen.

Bij de eerste doorkomst had zich een grote kopgroep gevormd. Wat een prachtig gezicht om zo’n 20 EIJV tenu’s in een een rustige cadans voorbij te zien gaan, begeleid door het vredige geklap van de ultramoderne schaatsen. Pas na de tweede ronde ontstond er onrust in dit peleton en kon men de eerste afvallers in de verte zien lossen. Mutsen met pompeblêden mochten helaas niet baten. Het uitgedunde peleton werd in de derde ronde getroffen door een valpartij. Op een lastige plek gingen zo’n 6 schaatsers onderuit. Gelukkig raakte er niemand gewond. Albert moest de tocht, als ware hij Evert van Benthem, op een kromme schaats voortzetten. Langzaam dunde het peleton verder uit totdat alleen Arris en Evert over waren. Juist toen ze de eindsprint aan wilde zetten kregen ze Jorn Haalboom in zicht, die al enige tijd op het eindparcours rondjes aan het rijden was en zowel technisch als fysiek de grote namen achter zich had gelaten.

Enige tijd nadat de wedstrijdrijders binnen waren begonnen de recreanten junioren en pupillen binnen te druppelen. Lars en Lotte hadden tot verbazing van de trainers 17 km afgelegd en deden daarmee nauwelijks onder voor de senioren. Onder luid applaus kwamen ze op de finish aan waarna de meesten nog een aantal ererondes op de 400 meterbaan aflegden voordat de schaatsen weer zorgvuldig in de tas werden opgeborgen.

De komende week zullen de EIJV-ers met toewijding de ijzers slijpen en het materiaal in orde brengen in afwachting van de tocht der tochten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s