We hebben veel geluk hier, het is prachtig weer in Beijing, de zon schijnt en de lucht is helder. Er is namelijk een grote conferentie op dit moment in Beijing, de APEC meeting. Alle belangrijke regeringsleiders zijn aanwezig, Obama, Poetin enz. Om toch weer netjes voor de dag te komen heeft de chinese regering de fabrieken al een week stilgelegd en de inwoners van Beijing een vrije dag gegeven met een gratis treinkaartje naar het platteland. Ook rijden er minder auto’s in de stad, vandaag de oneven nummerborden en morgen de even, enz. Dit alles heeft tot gevolg dat er veel minder smog is dan anders, heel veel minder smog! Dit prachtige herfstweer heeft dus ook een aparte naam gekregen:
APEC weather!
Vandaag gaan we naar de verboden stad, en zoals je al zult vermoeden uit de titel boven, kom je er niet zomaar in. Eerst met de metro, de eerste controle, net als in het vliegtuig, met body scanner en al! Toen wilden we het grote plein op, weer controle,…… oversteken?……Weer controle. Kaartje kopen en de verboden stad in,…… tassen door de scanner. Tempel bekijken? Kaartje kopen en weer controle……. :-@
De Forbidden City is werkelijk indrukwekkend, prachtig, al die beschilderde gebouwen en doorgangen en in de grote hallen, in het midden een troon voor de keizer. We zijn ook door de meer achteraf gelegen straatjes en gebouwtjes gelopen en overal hoekjes met bomen en kleine doorgangetjes. Een goede fotograaf kan hier zijn hart ophalen (hint!). Via de keizerlijke tuin zijn we naar de kolenheuvel gegaan en hebben we de heuvel beklommen om het uitzicht over de stad (verboden en nieuw) te bewonderen en even in het zonnetje zitten genieten. Via de westelijke uitgang zijn we naar het park van de witte pagode gelopen. De weg voerde ons langs allerlei chinese winkeltje die hun koopwaar buiten hadden uitgestald: Chinese jasjes, koekjes, noten en gedroogde vruchten en gesuikerde hawthorns. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb koeken en gedroogde vruchten gekocht, lekkerrrrr! Om bij de witte pagode te komen moesten we via het rotspad weer naar boven klimmen, daarboven bleek de pagode helaas toch zo wit niet meer. Weer beneden wierpen we nog een laatste blik naar boven en toen lag de witte pagode er toch wel heel sereen bij op de berg……..de fotos zullen dit bewijzen.
S’ avonds hebben we om de hoek bij het hotel gegeten in een authentiek chinees restaurant. Toen we binnenkwamen werden van schrik achterin geplaatst, om de hoek, bij de keuken. Onze ober sprak natuurlijk geen Engels, maar gelukkig had de menukaart plaatjes. Zoals gebruikelijk de afgelopen maaltijden bestelden we 4 gerechten, zonder een spier te vertrekken nam de ober de bestelling op en kwam even later met 4 enorme borden met eten aanzetten, oeps, dat was dus voor minimaal 4 personen genoeg. Het smaakte wel weer lekker en met nieuwe energie zijn we toen gaan winkelen. De eerste ‘mall’ had alleen maar kleding. Aan de overkant van de zat de KFC en Mc D en een holiland met cake en taart. Toen we via een andere deur naar buiten wilden kwamen we in de chinese ‘ zwarte markt’ terecht! De blingbling schitterde je tegemoed en de kraaltjes, armbandjes, haarspeldjes schreeuwden om aandacht. Op de tweede verdieping was er een kraampje met zijden sjaaltjes…….Klaas jan heeft me net op tijd weggesleurd anders had ik de hele kraam leeggekocht ☹.
…….Misschien ga ik er morgen toch nog een keer langs ☺.
Welterusten.

Nelleke 6 nov

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s